maanantai 26. maaliskuuta 2018

Adu Dhabi & Dubai, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat 2018

Äiti oli jo useana vuonna laittanut merkille, että maaliskuussa voi lento Dubaihin ja takaisin irrota Norwegianilta jopa alle 80 euroa/suunta. Niinpä tänä vuonna matkakuumeen omaavat vanhempani päättivät valita matkakohteeksi Arabiemiraatit. Sinne veti varma lämpö ja aurinkoinen sää, pilvenpiirtäjien näkeminen sekä erilainen kulttuuri. Olemme aikaisemmin matkustaneet lähinnä Euroopassa ja Karibialla, joten Lähi-Itä oli meille uusi kokemus. Arabiemiraatit ovat myös hyvin lapsiystävällinen kohde - turvallinen ja puhdas. Siellä voi helposti keksiä paljon tekemistä lasten kanssa, kun ranta- ja kaupunkiloman yhdistäminen onnistuu kätevästi. Aikaero Suomeen on vain plus kaksi tuntia ja lentoaika noin 6-7,5 tuntia. Siksi tämä kohde valikoitui juuri perhelomalle.

Abu Dhabissa

Erilaisiin maahantuontirajoituksiin ja käyttäytymissääntöihin on tärkeää tutustua ennen matkaa. Tästä blogitekstistä oli paljon apua äidille hänen valmistautuessaan matkaan:
Käytännön tietoa Arabiemiraatteihin matkaavalle

Lennot varattuamme piti päättää, missä haluaisimme yöpyä. Vaihtoehtoja Arabiemiraateissa on useita riippuen siitä, mitä haluaa lomallaan painottaa. Yhdistyneet Arabiemiirikunnat muodostuvat seitsemästä emiraatista, joista jokaisella on oma luonteensa. Rauhallisen rantaloman viettämiseen sopii Ras al Khaimah, joka sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Dubaista. Sieltä laadukkaan rantaresortin saa huomattavasti Dubaita halvemmalla. Aktiiviselle lomailijalle sopii Dubaissa yöpyminen, koska siellä on paljon leikkipaikkoja, yli 50 ostoskeskusta, useita vesihuvipuistoja ja Legoland. Dubaissa rantahotelleja on kuitenkin vähemmän kuin keskustahotelleja ja hinnat ovat sen mukaiset. Sisäänpääsyt vesihuvipuistoihin ovat myös kohtuullisen kalliita (alk. 60 € /hlö). Sharjah ja Ajman ovat perinteisempiä emiraatteja, jotka sijaitsevat vain noin 30 minuutin ajomatkan päässä Dubaista ja ovat siksi hyviä vaihtoehtoja Dubaissa majoittumiselle. Abu Dhabi on varakas Arabiemiraattien pääkupunki, joka on astetta rauhallisempi kuin Dubai, mutta tarjoaa kuitenkin kiinnostavaa nähtävää lapsiperheille ja kulttuurin ystäville. Abu Dhabi sijaitsee 1,5 tunnin ajomatkan päässä Dubaista ja monet yhdistävätkin nämä kaksi emiraattia matkallaan.


Abu Dhabin keskustaa

Päätimme jakaa kahdeksan yötä Dubain ja Abu Dhabin kesken niin, että vietimme ensimmäisen yön Dubaissa, seuraavat viisi rentoutuen Abu Dhabissa ja kaksi viimeistä yötä jälleen Dubaissa. Ensimmäinen ja viimeinen yö oli jäkevintä olla Dubaissa, koska lento saapui ja lähti yöaikaan. Ensimmäiseksi hotelliksi äiti valitsi Dubain valtavasta hotellitarjonnasta neljän tähden DoubleTree by Hilton Dubai Business Bay -hotellin (105 €/yö ilman veroja), koska se oli uusi, tyylikäs ja sijaitsi hyvin lähellä Burj Khalifaa. Tämä hotelli sopi hyvin neljän hengen perheelle, koska kahden hengen King-huoneessa oli parivuoteen lisäksi vuodesohva. Tämä ei ole ollenkaan tavallista Dubaissa. Äiti oli haaveillut pilvenpiirtäjässä nukkumisesta, mutta niiden perhesviitit olivat paljon kalliimpia kuin DoubleTreessä. Hotelleja varatessa kannattaa tarkkaan laittaa merkille se, että esimerkiksi Booking.com -sivustolla näkyvään hotelliyön hintaan tulee tässä maassa helposti yli 25 % lisää erilaisista veroista ja maksuista. 10 % tästä on palvelumaksua, joten tipin antamisesta ei tarvitse matkan aikana huolehtia. Sen tarjoaminen on Arabiemiraateissa jopa loukkaavaa.







Hotelli oli odotusten mukaan erittäin laadukas. Tätä hotellia voi hyvin suositella kaikille Dubaissa vieraileville! Hotellia vastapäätä oli useita laadukkaita kahviloita, joista yhdessä kävimme äidin kanssa aamupalalla. Burj Khalifa näkyi hotellin viereiseltä tieltä, mutta ei suoraan hotelihuoneestamme. Lähdimme kuitenkin heti aamupalan jälkeen Abu Dhabiin. Bussiliput Abu Dhabiin maksoivat noin 6 € hengeltä. Bussit lähtevät Battutan bussiasemalta, jonne otimme taksin hotellilta.

Näkymä hotellihuoneen ikkunasta

Hotellin terassi

Painotimme matkallamme Abu Dhabia, koska siellä meillä oli tilaisuus yöpyä upeassa viiden tähden rantaresortissa Khalidiya Palace Rayhaan by Rotana, joka sijaitsi kätevästi pääkävelykadun Cornichen ja useiden nähtävyyksien läheisyydessä. Hintaa veroineen kertyi 110 €/yö ilman aamupalaa (n. 85 €/yö ilman veroja). Tämä on erittäin kohtuullinen hinta verrattuna vastaavan tasoisiin hotelleihin Dubaissa. Äiti varasi meille kahden hengen Classic-huoneen, mutta meidät siirrettiin sisäänkirjautuessamme Premium King -huoneeseen, jossa oli kaksi vessaa, mukava oleskelualue, pikkukeittiö, suuri kylpyhuone ja vaatehuone. Lisävuoteet maksavat Arabiemiraateissa jopa 25 €/yö, joten minun täytyi nukkua sohvalla. Pikkusiskoni sai kuitenkin vauvansängyn huoneeseen veloituksetta. Olimme erittäin tyytyväisiä hotellivalintaan ja hotellihuoneeseen! Hotelli on täysin alkoholiton.

Hotelli rannalta kuvattuna

Aula oli upea!

Aulabaarista välipalaa!

Yövyimme 11. kerroksessa

Palvelu oli uskomatonta!



Parasta hotellissa oli allasalue, joka oli kaikista Abu Dhabin hotelleista suurin. Allasalue oli niin iso, että aina löytyi vapaita paikkoja makoiluun. Me pidimme siskoni kanssa kovasti myös leikkipaikasta! Ranta-alueen rantabaarista sai tilattua lounasta, mikä mahdollisti auringosta nauttimisen pitkälle iltapäivään.






Hotellilla on myös reilun kokoinen oma hiekkaranta rantavahteineen. Näihin asioihin kannattaa Abu Dhabissa majoittuessaan panostaa mikäli rannalle mielii, sillä rannat ovat kaukana keskustahotelleista eivätkä hotellien ympäristöt ole viehättävät. Mikäli ei majoitu rantahotellissa, voi samaan fiilikseen päästä Beach Clubeilla, joissa on leikkipaikkoja ja monia eri altaita, mutta niihin on 10-30 € sisäänpääsymaksut. Maisemat tältä rannalta ovat kauniit, mitä ei kuulemma erään paikallisen mukaan voi sanoa kaikista rantahotelleista. Vai mitä sanotte näistä maisemista?

Näkymä hotellihuoneesta



Hotellin naapurissa Etihad Towers

Hotellissa oli arabialaista ruokaa tarjoava ravintola hienompaan ruokailuun. Tätä emme käyneet edes katsomassa. Rantabaarissa annokset olivat noin 10-12 euroa, mutta eivät tarjonneet erityisiä makuelämyksiä. Aamupala hotellilla oli erittäin kallis (31 €) ja siksi teimme omat aamupalamme hotellihuoneessa. Illallista kävimme syömässä kaupungilla lähinnä erilaisissa pikaruokapaikoissa. Ravintoloita on Abu Dhabin kaduilla yleisesti vähän. Mutta läheisestä Marina Mall -ostoskeskuksesta ja Corniche Beach -alueelta löysimme edullisia ruokapaikkoja. Näissä hintataso oli selvästi Suomen tasoa edullisempi. Marina Mall -ostoskeskuksessa oli myös kiva sisätivoli ja hop lop -tyyppinen leikkipaikka lapsille!

Ilmainen Corniche Beach


Marina Mall

Fun City

Abu Dhabissa ei ole paljon iltaelämää tai ravintoloita, mutta siellä on muutamia erittäin mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Nähtävyyksiin kannattaa suosiolla matkustaa taksilla, koska ne ovat Arabiemiraateissa edullisia. Ensimmäiseksi kävimme Sheikh Zayed Grand moskeijassa, jonne oli hotellilta noin puolen tunnin taksimatka. Se maksoi noin 12 €. Sisäänpääsy tähän maailman kolmanneksi suurimpaan moskeijaan on ilmainen. Miehillä tulee olla päällään pitkät housut ja kauluspaidat. Naisilla tulee olla pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet sekä hiukset peittävä huivi. Äiti sai lainata tästä syystä abayaa moskeijan sisäänkäynniltä. Moskeija on suunnattoman kaunis ja pitää sisällään maailman suurimman käsinsolmitun maton sekä yhden maailman suurimmista kattokruunuista. Tänne kannattaa ehdottomasti tehdä retki, vaikka yöpyisikin Dubaissa!












Hotellin naapurissa olivat kauniit Etihad Towers -pilvenpiirtäjät sekä yksi maailman kalleimmista hotelleista rakennuskustannuksiltaan: Emirates Palace. Hotelliin saa ilmaiseksi mennä sisätiloja sekä puutarhaa katsomaan, kunhan muistaa pukeutua kulttuuria kunnioittavalla tavalla, eli olkapäät ja polvet peittävillä siisteillä vaatteilla. Urheiluvetimissä on turha yrittää sisään. Palatsilta saa myös erinomaisen näkymän Etihad Towersien suuntaan! Mikäli haluaa käyttää vierailuun enemmän rahaa ja aikaa, voi hotellilta varata picnikin tai iltapäiväteen.








Hotelli iltavalaistuksessa

Yhtenä päivänä äiti kävi Saadiyatin saarella sijaitsevassa Louvren taidemuseossa, joka on Pariisin Louvren haara. Saadiyatista suunnitellaan Abu Dhabin taidekeskittymää. Myös Guggenheim museo on suunnitteilla. Äidin mielestä Louvre oli erittäin moderni, kaunis ja ympäristöönsä erinomaisesti sopiva. Museossa oli lukuisia tunnettuja taideteoksia, mutta museon arkkitehtuuri muodosti kaikista kauneimman taideteoksen. Saarella voi viettää aikaa myös yleisellä rannalla tai kauniilla Beach Clubilla. Saadiyatille oli hotellilta noin puolen tunnin taksimatka.










Isä puolestaan otti hotellilta aavikkosafarin, johon kuului jeeppiajelua dyyneillä, kameliratsastusta sekä lumilautailua dyyneiltä alas. Retki maksoi 250 AED eli noin 55 euroa. Lisäksi olisi ollut tarjolla mönkijällä ajoa lisähinnasta. Isä piti retkestä erittäin paljon!



Muita nähtävyyksiä Abu Dhabissa ovat Formula 1 -rata, Yas Waterworld -vesihuvipuisto sekä Ferrari World -sisäteemapuisto. Nämä kaikki sijaitsevat Yasin saarella. Siellä voi hyvin viettää useammankin päivän, sillä saarella on myös julkinen ranta, kaunis Beach Club ja ostoskeskus. Meillä ei kuitenkaan ollut tarvetta lähteä omalta rannalta muille rannoille. Tästä syystä jätimme Yasiin tutustumisen väliin.

Perusteellisesti Abu Dhabissa rentouduttuamme siirryimme takaisin Dubaihin ja vietimme kaksi viimeistä yötä 2016 valmistuneessa ja kohtuuhintaisessa kolmen tähden Premier Inn Dubai Ibn Battuta Mall -hotellissa, joka sijaitsi hieman ydinkeskustan ulkopuolella Battuta Mall -ostoskeskuksen vieressä. Hotellin sijainti oli meille hyvä, koska Battutan asemalle saapui Abu Dhabin bussi. Hotellivalintaan vaikutti kuitenkin eniten se, että tästä hotellista oli mahdollista saada perhehuone hintaan 101 €/yö (78 € ilman veroja) ja hintaan kuului aamupala. Tämä hotelli sopii hyvin budjettimajoitusta etsiville.

Hotellin ravintolassa oli pieni leikkitila, mikä oli kiva yllätys! Lisäksi uima-allas oli hyvän kokoinen. Me viihdyimme siellä hyvin! Äiti kävi sillä aikaa viereisessä Battutan valtavassa ostoskeskuksessa ostoksilla. Ruokapaikkoja on helppo löytää ostoskeskuksen Food Courtista, jossa on monia kansainvälisiä pikaruokaravintoloita. Ostoskeskukseen pääsee kävelemään suoraan hotellista yhdyskäytävää pitkin, mikä oli erittäin kätevää ja Food Court on aivan yhdyskäytävän vieressä, samoin kuin metroasema. Battutasta pääsee metrolla kahdessakymmenessä minuutissa keskustaan.







Food Court Battuta Mall -ostoskeskuksessa

Battuta Mall on maailman suurin teemaostoskeskus ja siellä on yli 270 liikettä ja laajennus suunnitteilla. Se on rakennettu tutkimusmatkailija Ibn Battutan matkojen pohjalta, joten ostoskeskuksen kuusi eri aluetta on sisustettu eri matkakohteiden mukaan. Äiti näki ostoskeskuksesta vain pienen osan, Persia Courtin, mutta se oli hänen mielestään kaunis. Kohtuuhintaisten ostosten tekemiseen Battuta Mall on parempi kuin maailman suurin Dubai Mall, jossa on enemmän esillä luksusmerkkejä.




Lisäksi päätimme nähdä Dubaissa pilvenpiirtäjiä pursuilevan Marinan alueen, Dubai Mall -ostoskeskuksen ja maailman korkeimman Burj Khalifan. Nämä kaikki olivat todellisia elämyksiä! Meillä ei ollut paljon aikaa Dubaissa, joten monta paikkaa jäi täältä myös näkemättä. Dubaihin on siis joskus vielä hyvä palata! Päätimme vierailumme maailman isoimman musiikin tahdissa liikkuvan suihkulähteen esitykseen. Dubai ei pettänyt korkeita odotuksia! Isä piti erityisesti siitä, kun Dubai Mall -ostoskeskuksessa pääsi snorklailemaan haiden sekaan (häkissä tosin). Me pidimme siskoni kanssa isosta leikkipaikasta. Myös Dubai Marinassa oli hyviä leikkipaikkoja!

The Walk kävelykatu ja ihania ravintoloita

Marina

Metroasema

Dubaissa ajellessa

Burj Khalifa
 
Akvaario Dubai Mallissa

Suihkulähde Dubai Mallissa

Souk Al Bahar

Illan päätteeksi suihkulähde-esitys


4 kommenttia:

  1. Olipa kiva palata omiin vuodenvaihteen matkamuistoihin Abu Dhabissa näiden kuvien myötä! Kävin noissa samoissa kohteissa ja lisäksi Al Ainissa. Dubai jäi lähinnä ohikulkumatkan varrelle, joten sinne ehkä joskus uudestaan. Hauska näkökulma sinulla blogissa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon! Kiva kun tykkäsit!

    VastaaPoista
  3. Tosi kattava postaus! Abu dhabi kiinnostaa kovasti ja varsinkin aavikot sekä moskeijat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Grand Mosque oli kyllä upea. Jos sinne päin on matkalla, kannattaa ehdottomasti käydä siellä! Kiitos palautteestasi!

      Poista